Axel Bil O Maskin

Mörk Chokladmousse Tårtfyllning / Baka Baka Liten Kaka: Mörk Chokladmousse

18:46 | september 01, 2017 / I samband med det här inlägget föddes min ide till en tårtbok med bottnar och fyllningar att själv kombinera. OCH NU FINNS DEN BOKEN ATT BESTÄLLA! En hel bok med massa bottnar, frostings, krämer, fyllningar, krisp och dekorationsförslag. Klara att kombineras efter din smak! =) Köp min bok om tårtor här! Chokladmousse Chokladmousse som är perfekt för tårtor eller portionsformar. ca 2 lager 65 g strösocker 20 g vatten 60 g hela ägg 40 g äggula 160 g mörk choklad 64% 225 g vispad grädde Så här gör du chokladmousse: Koka upp vatten i en kastrull. Visp grädden LÄTT i en bunke och ställ kallt. Häll socker, vatten, hela ägg och äggula i en rostfri bunke. Vispa och ställ bunken över det kokande vattnet. Vispa och låt den tjockna tills den når 82 grader. Häll över äggvispet i en vispskål och vispa blandningen kall med hjälp av en kitchen aid. Hacka chokladen och smält den över ett vattenbad tills den är 55 grader varm. När chokladen är smält och äggvispet är kallt och luftigt vänder du först ned 1/3 del av den vispade grädden i chokladen och rör den helt slät och blank.

Baka baka liten kaka: Mörk chokladmousse

  • Tårta med mörk chokladmousse, mandelbotten och salt karamellpannacotta | Recept från Köket.se
  • Vandrarhemmet solstickan mellbystrand
  • Sista minuten i maj 15
  • Rättviks camping stugor
  • Försäljare till Förenade Bil och BMW i Malmö - Försäljning - 138 Lediga Jobb på Blocket Jobb
  • Hur mycket pasta per person
  • Väder Upplands Väsby, Yr.se - Stockholm, Timme för timme
  • Kapten bille s café & vandrarhem norsholm
  • Bibliotek - Jönköpings kommun
  • Jul i domkyrkan göteborg
  • Avstand stockholm saelen london
  • Höjd handfat badrum

Gör så här Salt karamellpannacotta Förbered ett kallvattenbad med lika delar iskuber och kallt vatten, gärna i en rostfri bunke. Ställ åt sidan. Lägg gelatinet i blöt i en skål med kallt vatten. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg både frön och stång i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde, värm upp och ställ åt sidan. Häll i ett tunt lager med socker i botten på en ren panna och sätt på plattan på mellanhög värme. När sockret smält, häll på ytterligare ett tunt lager och fortsätt tills allt socker smält. När sockret nått en mörk karamell häll i lite av grädden och rör runt. Tillsätt ytterligare lite grädde och när karamellen har lösts upp häll över allt i gräddkastrullen. Sila sedan ner i en bunke, gärna av rostfritt stål (för att snabba på nedkylningen). Krama vattnet ur gelatinet och lägg ner i bunken. Rör om tills det lösts upp. Smaka av med havssalt. Kyl ner blandningen över kallvattenbadet tills pannacottan börjar tjockna. Bygger du tårtan i springform häll då pannacottan över botten.

Den här chokladmoussen är en av de godaste jag smakat, och passar både som fyllning i tårtor och som efterrätt. Idéer till receptet har jag plockat lite härifrån och därifrån, det jag letade efter var recept som innehöll äggulor (gör fylligare och lenare smak än utan) men där äggulorna skulle upphettas då jag inte riktigt tycker om att ha råa ägg i fyllningar. Testvarianter av moussen har jag använt i bl. a. i den här och de här tårtorna. Receptet kan verka lite omständigt men jag tycker moussen är värt sitt arbete. Den här mängden räcker ungefär till två lager fyllning i en tårta på 20-22 cm i diameter: 4 dl grädde 200 g mörk choklad (bäst med en kakaohalt på 45-60%, har man mörkare choklad får man ta lite mindre mängd choklad) 2 äggulor 1 dl socker 1 dl mjölk Vispa grädden och ställ i kylskåp. Mät upp chokladen i en värmetålig skål. Vispa ihop äggulor och socker i en värmetålig skål. Koka upp mjölken i en kastrull och häll den över ägguleblandningen under omrörning. Häll sedan över ägg-mjölkblandningen i en annan kastrull, hetta upp medan du vispar noga hela tiden och dra bort från värmen så fort blandningen tjocknat ordentligt - den skall inte koka, bara nästan.

Tårta med mörk chokladmousse, mandelbotten och salt karamellpannacotta | Recept från Köket.se

Ta bort från plattan, lägg i smöret och smaka av med salt. Rör runt. Låt svalna helt i kyl. Vispa upp den kalla hallonkrämen. Vispa grädden lätt och vänd ner i hallonkrämen, lite i taget. Ha i grädde efter smak. Foto: Cecilia Hansson Flädercurd What to say?, lemon curd och fläder curd är ju kungarnas kung när det kommer till användbar fyllning! Kan även den vispas upp med lite grädde för en fluffig citronfyllning. Det här receptet på lemon curd är också det bästa jag vet, alltid bra resultat. 1 Burk 125 g socker 6 äggulor 1 dl flädersaft (koncentrerad) 1 liten citron, saften 100 g smör Gör fläder-curden så här: Vispa äggulorna och hälften av sockret vitt och fluffigt i en bunke. Koka upp flädersaft, citronsaft, resten av sockret och smör i en kastrull. Häll i det i äggsmeten, blanda och häll tillbaka i kastrullen. Värm på låg värme och rör runt hela tiden tills krämen tjocknat. Häll över i glasburk och låt svalna. Förvara i kylen. Vispa gärna upp curden med 1 del curd och en del grädde.

vädret-i-upplands-väsby

Axel Bil O Maskin, 2024