Axel Bil O Maskin

Lagar Inom Hemsjukvården / Lagar Inom Hemsjukvarden

  1. Lagar inom hemsjukvarden
  2. Lagar som styr vården - Anhörighandboken
  3. Lagar inom hemsjukvården en

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1997:14) om delegering av arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvård och tandvård. Föreskrifter och allmänna råd Inom vissa områden kompletterar Socialstyrelsen innehållet i föreskrifter och allmänna råd med handböcker. De innehåller fakta, kunskapsunderlag och kommentarer som stöd för hur regelverket ska tillämpas. Exempel på handböcker är: Journalföring och behandling av personuppgifter i hälso- och sjukvården, Din skyldighet att informera och göra patienten delaktig, Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete, Vårdgivares systematiska patientsäkerhetsarbete och Ordination och hantering av läkemedel. Socialstyrelsen har också en webbplats, som svarar på vem som får göra vad i hälso- och sjukvården och tandvården. Lokala direktiv I många föreskrifter och allmänna råd ställs krav på att det ska finnas lokala skriftliga direktiv, rutiner och instruktioner. Detta gäller till exempel läkemedelshantering, ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete samt informationssäkerhet och journalföring.

Lagar inom hemsjukvarden

lagar inom hemsjukvården na

Det betyder att personalen inte får berätta för andra om dig, din sjukdom och den behandling du får. Personalen får inte ens berätta för personer i din familj eller andra anhöriga. Men de får berätta för annan personal som också är med och vårdar dig. Det är du som patient som bestämmer om personalen får lämna uppgifter om dig, till personer i din familj eller andra anhöriga. Tystnads-plikten gäller också för personalen som arbetar på apotek. Lagen lex Maria Det finns en lag som kallas lex Maria. I lex Maria står det att vård-personalen måste anmäla skador eller risk för skador i vården. När en patient har drabbats av en allvarlig sjukdom eller skada på grund av vård eller behandling ska personalen göra en anmälan till myndigheten Socialstyrelsen. Vård-personal ska också anmäla alla självmord som skett i samband med undersökning, vård eller behandling. Personalen ska göra anmälan senast två månader efter att händelsen inträffade. Som patient ska du få information om att anmälan har gjorts och dessutom få möjlighet att beskriva vad som hänt.

lagar inom hemsjukvarden
  • Lagar och föreskrifter - Patientsäkerhet
  • Squrting vid
  • Malmö lägenheter hyra
  • V�lkommen till Waldaus hemsida
  • Hur stor är hjärnan
  • Stadskällaren Restaurang • RESTAURANGKARTAN.SE

Lagar som styr vården - Anhörighandboken

Denna vård brukar kallas för palliativ vård eller vård i livets slutskede. Om du vill vårdas hemma kan du antingen få hjälp av den basala hemsjukvården eller av ett asih-team, beroende på hur dina vårdbehov ser ut. Fråga om råd Vill du ha råd via telefon, ring telefonnummer 1177. Du kan ringa dygnet runt. Klockan 8 – 22 kan du även få råd på arabiska och somaliska och klockan 8 – 12 på finska.

Fundera på vad för typ av stöd som skulle hjälpa dig i din roll som anhörig. I vissa fall har det förekommit att anhöriga upplever att information undanhålls och att det är först i möten med andra anhöriga som man får höra talas om det. Det har också förekommit att anhörigas möjlighet att hjälpa till vägs in vid utredning om stödinsatser. Kom ihåg att anhöriga ska hjälpa till frivilligt och att det finns krav på att anhörigstödet ska vara individanpassat, flexibelt och av god kvalitet. Samordnad individuell plan, SIP Som anhörig ansvarar man ofta för vård- och myndighetskontakter gällande sin närstående. Men har din närstående behov av insatser från både socialtjänst och hälso- och sjukvård och dessa insatser bör samordnas, så har man rätt till en så kallad Samordnad individuell plan, SIP. Detta är lagstadgat sedan 2010. Här kan du läsa mer om SIP >> Externa länkar: Socialtjänstlag (2001:453) (Sveriges Riksdag) >> Meddelandeblad från Socialstyrelsen (Socialstyrelsen) >>

Det finns inte så många förordningar inom hälso- och sjukvårdens område. De som kan nämnas är patientsäkerhetsförordningen (2010:1369), hälso- och sjukvårdsförordningen (2017:80), Förordning (2013:196) om underrättelse till Inspektionen för vård och omsorg om beslut att avskeda legitimerad yrkesutövare. Viktiga föreskrifter Föreskrifter och allmänna råd är regler som utfärdas av statliga myndigheter efter bemyndigande av regeringen. Föreskrifter är bindande, vilket innebär att man måste följa dem. Allmänna råd är generella rekommendationer. De är inte bindande, men ändå starkt vägledande. Exempel på viktiga föreskrifter är: Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2016:40) om journalföring och behandling av personuppgifter i hälso- och sjukvården. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2017:37) om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården.

VÅRD NÄRA DIG Innehållet gäller Stockholms län Viss vård kan du få hemma i stället för att åka till vårdcentralen eller vårdas på sjukhus. Du kan vårdas hemma av läkare, sjuksköterska eller annan personal. Bedömningen om du behöver vård i hemmet görs till exempel på sjukhus eller på en vårdcentral. Du kan till exempel behöva hjälp med: såromläggning insulin eller andra injektioner provtagningar dropp Vad kostar det? All tillfällig vård i hemmet som sker genom vårdcentralen eller hemsjukvården är kostnadsfri för dig som är inskriven i det som kallas basal hemsjukvård eller är över 85 år. I övrigt gäller de vanliga patientavgifterna. Hembesök på kvällar, nätter och helger Om du har svårt att ta dig hemifrån kan en läkare, sjuksköterska eller annan vårdpersonal göra hembesök utanför kontorstid. De kan göra hembesök på kvällar, nätter och helger, när vårdcentralen har stängt. Vilken vårdpersonal du får beror på vilken hjälp du behöver. Det är sjuksköterskorna på telefonnummer 1177 som gör bedömningen om du kan få hembesök.

Lagar inom hemsjukvården en

Faktaruta Aktuella och gällande lagar och förordningar hittar du på Riksdagens webbplats. Föreskrifter och allmänna råd inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel och folkhälsa hittar du på

lagar inom hemsjukvården da

En stor del av regelverket i vården finns till för att garantera en god och säker vård och att stärka patienternas ställning i vården. Genom att känna till och följa regelverket kan du vara med och bidra till en vård som är både säker och personcentrerad. Lagar Lagar är regler som stiftas av riksdagen. De tre viktigaste lagarna inom hälso- och sjukvården är patientsäkerhetslagen, patientlagen och Hälso- och sjukvårdslagen. Patientsäkerhetslagen Syftet med patientsäkerhetslagen, PSL (2010:659) är att främja hög patientsäkerhet och minska vårdskadorna. Lagen innehåller bland annat bestämmelser om vårdgivarnas ansvar för systematiskt patientsäkerhetsarbete, legitimation och behörighet för vårdpersonal, skyldigheter för hälso- och sjukvårdspersonal, tillsyn av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN). Du kan läsa mer om patientsäkerhetslagen här. Patientlagen Syftet med patientlagen (2014:821) är att stärka och tydliggöra patientens ställning, integritet, självbestämmande och delaktighet.

Lagen innehåller bland annat bestämmelser om tillgänglighet, information, samtycke, delaktighet, fast vårdkontakt och individuell planering, val av behandlingsalternativ och hjälpmedel, ny medicinsk bedömning samt val av utförare. Du kan läsa mer om patientlagen här. Hälso- och sjukvårdslagen Från den 1 april 2017 gäller en ny hälso- och sjukvårdslag, HSL (2017:30). HSL innehåller de grundläggande reglerna för all hälso- och sjukvårdsverksamhet. Lagen fokuserar på de skyldigheter som vårdgivarna och huvudmännen har och anger målen för hälso- och sjukvården. HSL innehåller bland annat bestämmelser om krav på god vård och att kvaliteten i verksamheten ska utvecklas och säkras. Enligt HSL ska det finnas personal, lokaler och utrustning som så att god vård ska kunna ges. I HSL finns även bestämmelser om att det ska finnas en verksamhetschef och medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS). Mer detaljerade regler till HSL finns från 1 april 2017 i hälso- och sjukvårdsförordningen (2017:80) Viktiga förordningar Förordningar är regler som utfärdas av regeringen på bemyndigande av riksdagen.

Lagen gäller för dem som arbetar i landsting, regioner, kommuner, privat vård, tandvård och på apotek. Psykiatrisk tvångs-vård Du kan bli vårdad fast du inte vill det. Om du får vård för någon psykisk sjukdom fast du inte vill, kallas det för psykiatrisk tvångs-vård. En person kan få psykiatrisk tvångs-vård om han eller hon vill ta livet av sig eller har en svår psykisk sjukdom. En person som till exempel har mördat någon kan bli dömd till vård i stället för fängelse. Det kallas rätts-psykiatrisk vård. Det finns 2 lagar som talar om när du kan bli tvångs-vårdad för psykisk sjukdom i Sverige, det är lagen om psykiatrisk tvångs-vård och lagen om rätts-psykiatrisk vård. Du har rätt att få stöd när du tvångs-vårdas Du har rätt att få hjälp och stöd av någon när du tvångs-vårdas. Personen som hjälper dig kallas stöd-person. En stöd-person är en helt vanlig människa som tycker om att hjälpa andra. Han eller hon kan till exempel följa dig till länsrätten, besöka dig på avdelningen, följa med dig ut och fika eller hjälpa dig när du behöver kontakta myndigheter.

vädret-i-upplands-väsby

Axel Bil O Maskin, 2024