Axel Bil O Maskin

Brist B12 Och Folsyra - Vitamin B12 Och Folat (Folsyra) Vid Depression | Doktorn.Com

Det är egentligen en slaggprodukt som bildas om man har brist på B12 och folsyra. Förhöjt homocystein (även kallat hyperhomocysteinemia) kan orsaka irritation av blodkärlen. Förhöjda nivåer av homocystein visar en ökad risk för åderförkalkning, som så småningom kan leda till hjärtinfarkt och / eller stroke, och blodproppar i venerna, kallad venös trombos. Hur sänker man nivån av homocystein? Förhöjda homocysteinnivåer kan sänkas. F olsyra (folat), vitamin B6 och vitamin B12 är alla engagerade i att bryta ner homocystein i blodet. Därför kan ökat intag av folsyra och B-vitaminer sänka homocysteinnivån. En bra källa av folat kan hittas i frukt och grönsaker (särskilt gröna bladgrönsaker). Andra bra källor till folat inkluderar berikade bröd och spannmål, linser, kikärter, sparris, spenat och de flesta bönor. MTHFR – mutationsfel Enzymet MTHFR (MetylenTetraHydroFolatReduktas) är involverad i metabolismen av folsyra (vitamin B9). Ärftliga varianter, polymorfier, förekommer i genen för MTHFR, de vanligaste är MTHFR 677 och MTHFR 1298.

Brist b12 och folsyra blood test

Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge.

Graviditet gör att behovet av folat ökar och det är långt ifrån alla som lyckas få i sig tillräckliga mängder. Vitamin B12 och folat i framtiden Idag pågår intensiv forskning kring både vitamin B12 och folat. Förutom effekten mot depression tros de kunna vara nycklar till så breda problem som graviditetskomplikationer, fosterskador, hjärt- och kärlsjukdom och demens.

I en annan studie på ungdomar som fått vegankost upp till 6 års ålder, hade 65 procent fortfarande brist på vitamin B12 när de var mellan 10 och 16 år trots allsidig kost sedan 6 års ålder. Forskarna fann också samband mellan sämre psykologiska testresultat hos dessa barn jämfört med ungdomar som fått allsidig kost. Inaktivt vitamin B12 Vitamin B12 och folat är ganska instabila ämnen som ofta förstörs av långvarig uppvärmning eller mikrovågsugn. Studier har visat att cirka 30-40 procent av vitamin B12 förstörs vid uppvärmning i mikrovågsugn. Även vissa hälsokostpreparat som baseras på torkade alger kan innehålla upp till 65 procent inaktivt vitamin B12, trots att de utges för att vara en god källa till just detta vitamin. Källor till vitamin B12 och folat Det finns många olika livsmedel som innehåller vitamin B12 och folat som går att lägga till i kosten. Man kan behöva tillskott av B12 om man är vegetarian, annars brukar behovet gå att täcka via kosten om man tänker till. En ensidig kosthållning är dock alltid en riskfaktor gällande olika typer av näringsbrist.

Under de senaste åren har vitamin B12 och folat (folsyra) uppmärksammats i många sammanhang. Folatbrist har mest varit i fokus när det gäller fosterskador, men nu har det visat sig att ett fullgott intag av vitaminer även har betydelse vid behandling av depression. Uppdaterad: 18 juli, 2019 Publicerad: 1 juli, 2008 Tidigare har man visat att brist på vitamin B12 och folat kan bidra till utveckling av demens och hjärtkärlsjukdomar. Men allra mest uppmärksammat är folatbrist i samband med graviditet. Eftersom det är viktigt att få tillskott av folat eller folsyra, som det också kallas, fyra veckor innan befruktning pågår diskussioner om att man ska berika mjöl för att minska fosterskador i samhället. Folat ses framförallt som något som kan minska förekomsten av den allvarliga fosterskadan ryggmärgsbråck. Inte förrän under det senaste decenniet har man hittat ett tillförlitligt sätt att spåra vitamin B12- och folatbrist i cellerna. Man mäter mängden av ett ämne som kallas homocystein. Homocystein är en aminosyra som finns i mindre utsträckning när man har ett större intag av bl a vitamin B12 och folsyra.

Mutationer i MTHFR-genen kan ge funktionell folatbrist och förhöjda homocysteinnivåer utan att P-Folat är sänkt. Metylfolat kan vara bättre än högdos av folsyra Ca hälften av alla människor har minst en mutation när det gäller MTHFR. En del läkare skriver då ut större mängder av folsyra, vilket ifrågasätts av många då metylfolat anses vara det bästa eftersom det redan i "omvandlad" form, En av svårigheterna kroppen har pga MTHFR-mutation är just att omvandla folsyra till metylfolat. Om Mats Lindström Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige.

  1. Brist b12 och folsyra diet
  2. Aik spelare matchfixning
  3. B12, folsyra, MTHFR och homocystein | Går kroniska sjukdomar att bota?
  4. Lösa delar - Dragkrokar - Tillbehör
  5. Brist b12 och folsyra symptoms
  6. Brist b12 och folsyra mg
  7. Hur gammal är jag om jag är född
  8. Nytt läkemedel mot depression ställer in dygnsrytmen | Doktorn.com
  9. Video 8 spelare säljes
  10. Markslöjd fjällbacka bordslampa
  11. Hur spelar man kinaschack

Om man har hög koncentration av homocystein i blodet indikerar det brist på vitamin B12 och folat. Även rökning, motion och koffein har inverkan på mängden homocystein i blodet. Depression och B12/folatbrist I en studie på 213 patienter med svår depression fann man signifikant högre nivåer av homocystein hos patienterna jämfört med kontrollerna. I en annan studie som genomfördes i Kanada på 1 171 personer över 65 år fann man att depression var vanligare hos människor med låga nivåer av folat i blodet. Man har även visat att tillägg av vitamin B12 och folat till den vanliga antidepressiva behandlingen ökar sannolikheten för att patienten ska svara på behandlingen. Vegetarianer behöver tillskott av vitamin B12 Vitamin B12 finns i praktiken endast i animalisk föda. De kvinnor och därmed deras barn som främst är i farozonen är alltså dem som håller sig till en strikt vegandiet utan extratillskott av vitamin B12 och folat. I en fransk studie uppmättes intaget hos kvinnliga veganer till 0, 2 mikrogram vitamin B12 och 188 mikrogram folat per dag – således långt under rekommenderade nivåer (se faktaruta).

Sublinguala kosttillskott – antingen i tablettform eller vätskedroppar – är tänkta att sättas under tungan och absorberas genom slemhinnan. Vitaminet absorberas och kommer in i blodomloppet utan att behöva gå genom det gastrointestinala området. Sublinguala B-12 tabletter brukar säljas i 500- eller 1000-milligram doser. Mängden B12 som din kropp behöver dagligen är bara mellan 2, 4 och 2, 8 mikrogram, men den dåliga absorptionsförmågan innebär att du måste ta mer. Den största fördelen med att ta sublingual B12 är förbättrad upptagningsförmåga – åtminstone mer än 2 procent som anges ovan. Anhängare av sublinguala B-12 tillskott kan hävda att det är effektivare tillskott – och det är logiskt – men det behövs mer forskning för att ta reda på om det är sant och vilka faktorer som är inblandade. Intrinsic factor och surhet För att B12 ska kunna absorberas i tarmarna, måste det finnas intrinsic factor som utsöndras av parietalceller i magväggen. Frisättningen är beroende av hög surhetsgrad och produktion av klorvätesyra.

almanacka-ro-för-själen

Axel Bil O Maskin, 2024