Axel Bil O Maskin

Höja Hyran Efter Renovering

Det har kommunfullmäktige beslutat. – Vi lyssnar på ägaren. Om vi lyckas undvika hyreshöjningar genom att hålla nere underhållet för dem som väljer lägsta renoveringsnivån så blir vi först med det i landet, säger Kicki Björklund.

Får hyresvärden höja hyran vid renovering? - Hyresrätt - Lawline

  • Bostadsbolagen som renoverar utan att höja hyrorna | ETC
  • Äta västra hamnen malo.com
  • – Seriösa hyresvärdar renoverar inte för att höja hyran
  • Höja hyran efter renovering
  • Varför blir det hyreshöjning när en fastighetsägare gör renovering? – Alla ska kunna bo kvar
  • Mimer höjde hyran mer än genomsnittet efter renovering på Viksäng
  • Vill höja hyran med 50 procent – Upsala Nya Tidning

Men oavsett var kapitalet kommer ifrån gäller naturligtvis svenska lagar och regler för alla som bygger och renoverar bostäder i Sverige. Säger man nej till privat kapital innebär det också att man säger nej till båda nödvändiga renoveringar och till nya bostäder. Kommuner som redan går på knäna för att klara kostnader för att finansiera skola, vård och äldreomsorg, har inte råd att också finansiera nya bostäder och att renovera det slitna miljonprogrammet. Här behövs det privata kapitalet för att undvika att bostadsområden förfaller och förslummas. Få flyttar från ett område efter en renovering på grund av att hyran höjs. Däremot vill många bort från områden som inte underhålls eller renoveras. Snarare än att pusha ut hyresgäster leder renoveringar därför till en pull-effekt, där hyresgästerna stannar kvar när förslumning och utanförskap bryts, kanske för att göra bostadskarriär utan att behöva lämna vänner och grannar. Det är en utveckling som motverkar segregation. Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle.

Utan privat kapital förslummas bostadsområden | Dagens Samhälle

höja hydran efter renovering

Solnabor protesterar mot 60 procent högre hyra efter renovering - P4 Stockholm | Sveriges Radio

– Jag tror inte att en seriös hyresvärd renoverar för att kunna höja hyran, säger Hasse Dahl, Hyresgästföreningens förhandlare. För att en standardhöjande åtgärd ska genomföras måste hyresgästen gå med på det. – Hyresvärdar kan inte bara göra om utan att ha talat med hyresgästen först, säger han. Hur mycket hyran ska höjas efter en renovering styrs av bruksvärdet. Det betyder att hyran jämförs med hyreskostnaderna i en jämförbar lägenhet i det allmännyttiga hyresbeståndet. – Jag känner inte till att det ska ha varit något problem med det i länet, säger han. Det är ovanligt att det kommunala bostadsbolaget Östersundsbostäder gör standardhöjande renoveringar. Ofta handlar det om att renovera efter behov. Gammalt material byts mot nytt – och då höjs inte hyran. – Det är ålder och behov som styr när vi utför renoveringar, säger Bengt Rådman, vd på Östersundsbostäder, och fortsätter: – Men om vi renoverar badrum och byter ut plastmattan mot klinker så kan det vara värt några kronor. Om vi exempelvis gör stora renoveringar och byter stammar kan det hända att vi höjer standarden.

Högre hyra efter badrumsrenovering? - Hyresgästföreningen - Hyresgästföreningen

hur mycket får man höja hyran efter renovering

FRÅGA Hej! Nu är det så att jag bor i en hyresrätt och vi har en toalett som inte blivit renoverad sen -85. Min pojkvän har bott här i fem år och jag har bott här sen i augusti. Vi har haft återkommande problem med silverfiskar (trots användande av sådan cederspray) och det största problemet: svartmögel. Det har tydligen varit svartmögel här när den tidigare hyresgästen bodde här i taket som åtgärdes. Men nu under min tid som jag har bott här så såg jag att bakom vår badkar så var det fullt med svartmögel. Vi tvättade bort detta så gott vi kunde. Dock så ser jag fortfarande att det är svart kvar, och att det är väldigt svart vid kanterna av väggarna. Min pojkvän säger att det bara är märken kvar från när vi tvättade bort det, men min fråga är om det verkligen försvinner så lätt? Jag tog kontakt med hyresvärden angående vårat badrum och de sa att det behövde renoveras och skulle göras oavsett sedan när vi flyttade ut mellan hyresgäster. Men de säger att det skulle bli hyreshöjning om de renoverar.

Mimer höjde hyran mer än genomsnittet efter renovering på Viksäng

Det är 320 lägenheter i Husby backe och 220 lägenheter i Kullborg som berörs av renoveringarna. I investeringen, som görs med eget kapital, fördelas 100 miljoner till Husby backe, 85 miljoner till Kullborg och 30 miljoner till övriga områden. I Husby backe har arbetet redan påbörjats. – Vi kommer att göra en varsam renovering, både in- och utvändigt. Vi har redan börjat med att byta tak och ventilationssystem, sen ska badrummen renoveras, säger Kjell Ottosson, projektchef. Senare planeras också för nya förråd och byte till säkerhetsdörrar, bland annat. Mest akut är renoveringsbehovet i Kullborg. Där har man upptäckt att det finns risk för avloppsläckage och därför ska alla avloppsstammar bytas ut. Det blir också renovering av alla badrum. Arbetet väntas dra i gång i slutet av 2020 eller 2021. – Det ska göras en upphandling först. Arbetet kommer sedan att pågå i tre till fem år. Kommer hyresgästerna att kunna bo kvar under tiden? – Ja, vi kommer att renovera med kvarboendekoncept. Hyresgästerna får en hyresreduktion under tiden, plus att man får dusch och toalett på gården.

Försvarar höjningen Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och bostadsbolaget har stått still sedan sommaren och många av de boende har vägrat gå med på renoveringen. Men trots kritiken försvarar Förvaltaren höjningen. – Vi har ju naturligtvis en bild av, annars kan man ju inte förhandla, av vad hyresnivån bör ligga på efter renovering, säger Anders Sundqvist, kommunikationschef på Förvaltaren. Men tycker du det är rimligt att det kostar lika mycket att bo här som på Kungsholmen? – Jag vill inte jämföra med andra stadsdelar utan det är den här fastigheten i Sundbyberg vi pratar om. Och det är så här hyresnivåerna ligger i Sundbyberg menar du? – Hyresnivåerna ligger väldigt olika i Sundbyberg. "Inte fina nog" Tiiu Müller är besviken på hur Förvaltaren valt att hantera situationen. – Det förvånar mig, det förvånar mig mycket att ett kommunalt bolag som har haft sina hyresgäster boende här i Sundbyberg i 20, 30, 40 och 50 år i samma lägenheter gör en sån drastisk höjning utav en hyra.

– Originalinredning från 1958, säger Kerstin och pekar på köksluckorna. Varför ska de riva ett kök som är fräscht? – Och som är av hög kvalitet och som har hållit i alla år, inflikar Birgit. Eivor häller upp kaffe i blåa koppar. – Lägenheten är en två och en halva. 68 kvadratmeter och balkong. Jag betalar 5 107 kronor i hyra men den blir över 8 000 efter renoveringen. – En höjning med 63 procent, säger Kerstin. – Vi är självklart med på att stammar, el och fönster måste renoveras. Men varför kan de inte nöja sig med det? Jag måste väl få bestämma själv hur jag vill bo! – I Rågsved höjde Svenska Bostäder bara hyran med 500 kronor. Och köken fick vara kvar, säger Eivor. Hon ställer fram en vetelängd. – Men vi ska få kök med... induktionshäll som vanliga grytor inte fungerar på. Men vi ska visst få två grytor och en stekpanna från Ikea, säger Kerstin. – De ska installera Ikeakök eftersom Ikano ägs av Ingvar Kamprad också. Men de verkar ha glömt att Ikeas affärsidé var att erbjuda billiga varor som vanliga människor har råd med.

Vi kommer att presentera detaljer på informationsmöten framöver, säger Kjell Ottosson. Sophanteringen kommer också att förbättras och troligen ska ett helt nytt system införas, där soporna förvaras under jord. – Det är ett bra sätt att förvara sopor. Dels blir det mindre lukt och dels innebär det bättre arbetsmiljö för sopentreprenören som med lastbil och kran lyfter upp stora säckar och tömmer. Åsa Stenberg som bor i Husby backe tycker att satsningen i området är bra och välbehövlig. – Hos mig behöver framför allt golven bytas ut, men det skulle också behöva tapetseras. Det behöver totalrenoveras överhuvudtaget, säger hon. Men en standardhöjning innebär alltid en hyreshöjning, vilket hon kan känna en oro över. – Jag pratade nyligen med en som redan fått renoverat och han hade fått betydligt högre hyra. I Husby backe är man överens med Hyresgästföreningen om en höjning på cirka 15 procent och förhandlingar om Kullborg kommer att inledas snart. – Renoveringen ska vara varsam eftersom vi inte vill att några hyresgäster ska behöva flytta, det är viktigt att vi tar ansvar så att de kan bo kvar, säger Kjell Ottosson.

Just nu håller de på att bygga nya bostäder ovanpå hyreshus på Valhall. Då passar Östersundsbostäder på att höja standarden i de andra lägenheterna. – När vi ändå är där och arbetar passar vi på att renovera de andra lägenheterna, säger han. Östersundsbostäder har aldrig hamnat i diskussioner om att de lyxrenoverar för at kunna höja hyran. – Vi är noga med att förhandla med Hyresgästföreningen, säger Bengt Rådman. höjda hyror i samband med renoveringar Antingen vill en hyresvärd eller en hyresgäst ha en högre standard i lägenheten. Hyresvärden för därefter ett resonemang med Hyresgästföreningen om hur mycket hyran kan tänkas höjas. När renoveringen är klar besiktigar Hyresgästföreningen omgörningen. Hyresvärden och Hyresgästföreningen förhandlar efter det om hur mycket hyran ska ­höjas. Är inte parterna överens kan ärendet tas till en prövning i ­Hyresnämnden. Det finns inga fastställda riktlinjer för hur mycket en hyra ska höjas vid olika åtgärder. Men det finns ungefärliga riktlinjer för vad olika åtgärder kan resultera i hyreshöjningar.

fördelar-med-privatleasing

Axel Bil O Maskin, 2024