Axel Bil O Maskin

Digitalisering I Förskolan På Vetenskaplig Grund

  1. Digitalisering i förskolan på vetenskaplig grand prix

Välkommen till en halvdag på Malmö universitet då vi fokuserar digitalisering i förskolan. Digital kompetens blir allt viktigare i förskolan vilket både läroplanen och den nationella digitaliseringsstrategin slagit fast. Under halvdagen får du möta Agneta Gulz, Susanne Kjällander och Bim Riddersporre, medförfattare till antologin Digitalisering i förskolan på vetenskaplig grund i praktiknära föreläsningar. I samband med föreläsningarna kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor. Agneta Gulz är professor i kognitionsvetenskap vid Lunds och Linköpings universitet. Susanne Kjällander är lektor i barn och ungdomsvetenskap vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen (BUV) vid Stockholms universitet. Bim Riddersporre är lektor i psykologi med utbildningsvetenskaplig inriktning, leg. Psykolog, leg. Logoped och arbetar vid institutionen för Skolutveckling och ledarskap (SOL) vid Malmö universitet. Varmt välkomna! Målgrupp: Vänder sig till rektorer, förskollärare, barnskötare samt andra yrkeskategorier som arbetar med digitalisering i förskolan.

Digitalisering i förskolan på vetenskaplig grand prix

Hon menar att barnen inte bara ska lära sig att hantera digitala verktyg utan även lära sig förstå tekniken bakom: datalogiskt tänkande. De behöver också lära sig navigera på effektiva, etiskt korrekta och säkra sätt. Palmér beskriver att det behövs kunskap och förståelse inom problemlösning i matematik och programmering för att utveckla ett datalogiskt tänkande. Det krävs förmågor som kreativitet, flexibilitet, innovation och samarbete. Vi ser det som intressant att man i exemplet i boken konstaterar att analog programmering, som ett första möte med programmering, inte alltid behöver vara det som funkar bäst. Symbolernas riktning kan missuppfattas av människan som gör egna tolkningar av symbolen medan en dator inte gör det utan där får man direkt se hur det kommando/den symbol man trycker på utförs. Det handlar alltså mycket om sammanhang och att läsa av den egna barngruppen. Genom digital programmering kan man komma åt just dessa förmågor som anses utgöra vägen till ett datalogiskt tänkande.

Utöver redaktörerna Susanne Kjällander och Bim Riddersporre medverkar även följande forskare i antologin: Kerstin Ahlqvist Barbro Bruce Cecilia Caiman Patrich Dorls Elza Dunkels Sofia J. Frankenberg Agneta Gulz Magnus Haake Mia Heikkilä Carina Hermansson Torkel Klingberg Hillevi Lenz Taguchi Anne-Li Lindgren Farzaneh Moinian Christina Olin-Scheller Anna Palmer Hanna Palmér Har du använt dig av denna bok? Skriv en kommentar nedan och berätta vad du tycker om den! Länkar Jämför butikernas priser och köp denna bok Provläs Fler boktips ANNONS:

  1. Digitalisering i förskolan på vetenskaplig grand palais
  2. Hus uthyres på landet . - Enköping - citiboard
  3. Citronpaj italiensk maräng
  4. Juli veckor 2019 football
  5. Digitalisering i förskolan på vetenskaplig grund | 9789127824331 // campusbokhandeln.se
  6. Digitalisering i förskolan på vetenskaplig grand prix
  7. Digitalisering i förskola på vetenskaplig grund begagnad

Något av det som satt sig starkast kvar i oss är hur adekvat digital kompetens handlar om en medvetenhet om när, hur och varför vi ska använda digitala verktyg likväl som när vi inte ska det. Det digitala arbetet är inte en isolerad företeelse utan något ständigt pågående som växelverkar med alla delar av förskolans undervisning. Line Kavmark Knieling Förskollärare och IKT-handledare Marie Eriksson Verksamhetsutvecklare

[... ] Inledningen rymmer en översikt av aktuell och relevant forskning. Att texterna utgår från vetenskaplig grund snarare än beprövad erfarenhet ger ett välkommet perspektiv på ämnet. Varje kapitel inleds med en introduktion och avslutas med en referenslista. " Ulf Malmqvist, BTJ-häftet nr 12, 2019 Ladda ner bok gratis Digitalisering i förskolan på vetenskaplig grund epub PDF Kindle ipad Forfattare: Antal sidor: 351 ISBN: 9789127824331 Språk: Svenska Format: PDF Filstorlek: 12. 89 Mb Fria e-böcker racounsowaldper18 52bofurGEnemag37 Free download ebook PDF, Kindle, epub, mobi, iPhone, iPad, Android

Barnen ställs inför problem att lösa, de planerar sina tänkta lösningar, utvärderar dem och felsöker om nödvändigt. Genus Kapitlet "Vad händer när roboten får ögonfransar? " belyser jämställdhetsfrämjande arbete i förskolan kopplat till digitalisering och främst inom ämnet programmering. Mia Heikkilä ställer frågan huruvida det kan vara så att det redan i förskolan läggs en grund för ett synsätt där programmeringsundervisning görs till ett ämne mer för killar än tjejer. Vikten av medvetenhet inför att det redan i förskolan skapas normer som påverkar barns förhållande/syn till digital teknik som något mer maskulint är väldigt intressant och en påminnelse om de utmaningar digitaliseringen kan innebära för oss i förskolan utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Heikkiläs beskrivning tydliggör och sätter ord på viktiga aspekter kring förhållningssätt och bemötande i arbetet med programmering och digital teknik i vardagen. Hon ger exempel på hur det kan te sig när genus görs i undervisningen där genusnormer sätts på prov genom en robot som pedagogerna satt lösögonfransar på.

Tre perspektiv i boken Vi upplever det här som en viktig och läsvärd bok för förskola och förskoleklass. Utifrån ett tvärvetenskapligt perspektiv lyfts aspekter på vad digitalisering i förskolan innebär både för barnen och för de som arbetar där. Med praktiknära forskning tas ett helhetsgrepp om digitaliseringen utifrån tre perspektiv: undervisning, profession och etik. I professionsperspektivet lyfts ledarskap och medarbetarskap i förändring, organisationskultur och samarbete med vårdnadshavare. Författarna belyser också intressanta perspektiv kring hur förskollärarutbildningen kan utvecklas genom digitalisering. Exempelvis hur förskollärar­studenter skulle kunna pröva olika praktiska moment digitalt med hjälp av VR-teknik. Det etiska perspektivet sätts i fokus i den tredje och avslutande delen av boken. Flera författare problematiserar digitaliseringens intåg i förskolan och ställer frågor som kräver ett kritiskt reflekterande förhållningssätt. "Det är en viktig professionell kompetens att veta både när det är ett bra tillfälle att använda digitala verktyg, och när det kan vara lämpligt att avstå. "

[... ] Inledningen rymmer en översikt av aktuell och relevant forskning. Att texterna utgår från vetenskaplig grund snarare än beprövad erfarenhet ger ett välkommet perspektiv på ämnet. Varje kapitel inleds med en introduktion och avslutas med en referenslista. " Ulf Malmqvist, BTJ-häftet nr 12, 2019

röda-korset-gåvobevis

Axel Bil O Maskin, 2024