Axel Bil O Maskin

Få Färre Färst

  1. Få färre fast food
  2. Få färre fast and furious

Medlem Reg: Aug 2002 Inlägg: 1 484 små, smärre,... få, färre, färst, okej, men hur blir det med: små, smärre,...? Reg: Apr 2002 Inlägg: 6 866 Citat: Ursprungligen postat av damienthorn Kunde inte hitta något om det. När man söker på "färre" så kommer det upp en rysligt massa träffar Tips: Sök på "färst" nästa gång Reg: Feb 2004 Inlägg: 1 102 Ursprungligen postat av marang Du böjer inte adjektiv efter dess pluralform... Små är faktiskt bara en oregelbunden pluralböjning av adjektivet liten. Och liten böjs ju som bekant liten, mindre, minst. Avstängd Reg: Oct 2003 Inlägg: 2 772 mr_evil är ju dansk och jag kan intyga att det är lite störande att svenskan inte har en motsvarighet till "færrest" (trodde jag). Ett annat ord som saknas är motsvarigheten till "at skulle". Vad säger man? Att skola? Reg: Jan 2005 Inlägg: 2 820 Ursprungligen postat av mr_evil Givetvis säger man "att skola". Att säga "att skulle" vore lika cp som att säga "att finge" eller "att fick". Ursprungligen postat av brtkrbzhnv På danska säger man "at skulle"... Och har du någonsin hört någon påstå att danskarna inte är cp?

Få färre fast food

Språkrådet skriver att ordet färst brukar väcka debatt och att många tycker att det är fult, men att vi kommer att vänja oss om ordet börjar användas. Än så länge verkar det vara mer en önskedröm att ordet är återupplivat, men som vanligt är det upp till dig, mig och alla andra språkbrukare att bestämma hur det ska bli. Andra inlägg Ordlista eller ordbok? – inlägg från 29 augusti 2018, där jag förklarar vad SAOL är för slags ordbok. Snabba skrivtips från Evas skrivskola Få, färre, färst Länkar för mer information SAOB på nätet – sök på få. Hur kompareras få? – fråga i Språkrådets språkrådgivningstjänst Frågelådan. Tweet från TT-språket (@TTspraket) om att återuppliva färst. En av flera tweetar från Språkrådet (@Sprakradgivning) om färst. Korp –Språkbankens korpussamling. Permalänk till denna artikel:

Ja, det är det, men ordet finns i SAOL, betyder vink eller antydan. Vi K-märker vink. Finns en motsats till flest? undrar någon. Ja visst – färst (få, färre, färst) I vår omröstning på webben fick nyordet kryapåse(apotekskasse med mediciner) flest röster, två blev pysselsatt ( sysselsatt med pyssel).

-kolla vad färskt det blir när jag hyvlar. -det här var färskt! - titta vi smutisgt, vi dammsuger. - åh, vad färskt när allt förvsinner! Friday, December 9, 2011 Få, färre, färst. Färst är en gammal svensk böjningsform som mer eller mindre fallit i glömska sen 1800-talet. I dess ställe har diverse omständliga omskrivningar kommit i bruk, som "lägst antal", "det minsta antalet" osv. Färst är kortare, smidigare och naturligare. Och helt korrekt svenska. Inte slang, men ett skönt ord som förtjänar en ny vår! A: Varför fick jag så få köttbullar? B: Men hallå, jag fick ännu färre! C: Sluta klaga, jag fick färst! Monday, November 29, 2010

  1. SMHI varnar: Nytt regnkaos på väg in
  2. Gåsmamman säsong 5 antal avsnitt
  3. Få, färre, färst - Språkbruk
  4. Få färre färst saol
  5. Få färre färst du
  6. Få kreditkort med betalningsanmärkning
  7. Bmw 3 sedan price

Få färre fast and furious

Man kan ju börja med talspråket, där så många språkvanor föds" Källa: Jag har alltid sagt "färst" när jag menar superlativformen av få. Jag trodde det skulle vara så. Men när jag slår i Svenska Akademiens ordlista ser jag att de utelämnat superlativformen. Men då kan jag hur som helst nu med gott samvete fortsätta som jag gjort och hävda att jag är en modig språkbrukare som kämpar för språkets utveckling. Reg: Aug 2003 Inlägg: 6 989 Är det fler än jag som tycker riktigt illa om Catharina Grünbaum? Jag förlorade respekten totalt för henne när hon på DN:s mest skitnödiga och malliga vis försökte försvara bruket av ordet "Skalkeskjul" i en seriös text utan att vara pretentiös. Jag är ledsen, men den människa som använder det ordet och menar att hon inte är pretto har sitt moraliserande språkbruk så hårt uppkört i arslet att det måste vara svårt för henne att sitta ner och skriva dylikt trams i sin språkspalt. En språkvårdare som inte förstår det är inte värd mer än Fredrik Lindströms navelludd.

Ordalaget 1 februari 2013 Idag enas vi om att brännmärka outsourcing, kvalitetssäkring och funktionsansvar, men vi enas också om att K-märka de mindre smickrande epiteten taskmört, snorgärs och strulkuse. Hör av dig: Det är som vanligt bidragen från våra lyssnare/läsare som dominerar programinnehållet. Det är Lars Owe Wallin som undrar över ordet snorgärs, vilket inte bara är en fisk. Apropå fisk har Kjell Högdin kommit på att en klumpig fiskare är väl en som har drag under galoscherna. Göran Nyhman meddelar oss flera fiskrika uttryck: "Många människor har ett fiskrikt liv på gott och ont! Några exempel: - Varje gång gamla Gerda-Stina såg sitt GÄDDHÄNG förvandlades hon i ett huj till en LIPSILL...! - När Sten-Ulrik hade tagit ett LAXATIV, blev han pigg som en MÖRT...! - FINANSHAJEN var hal som en ÅL...! Åsså finns det förstås fiskar som STÖR... " Göran är haj på ordlekeri, en riktig fena. Det finns en reporter på Radio Jämtland som ofta nämner ordet hint, skriver Ove i Aspås. Är det någon slags svengelska?, undrar han.

Dock tycker inte dagens språkvårdare det. Färst finns med som ett alternativ i den senaste upplagan av SAOL (Svenska Akademiens ordlista) från 2006. Språkrådet skrev i veckans språkråd vecka 32, 2011, att formen går bra att använda och rekommendationen ligger även i Frågelådan. Och TT-språket twittrade efter förra årets sommarsemester om att det var dags att återuppliva färst. Något slags medvetande om ordets existens verkar det finnas hos språkbrukarna också eftersom det är en vanlig fråga till Språkrådets rådgivning. Jag har räknat till sju frågor om färst på Språkrådets Twitter-rådgivning sedan juli 2012. Färraste hittar jag dock inget om i någon språkrådgivning eller ordbok. På Google får jag 184 träffar, medan färst ger cirka 31 500 träffar. I Språkbankens korpussamling Korp får jag ingen träff alls på färraste, och 94 träffar på färst. Av de 94 träffarna verkar ett stort antal vara felstavningar av färskt eller fäst, och de flesta andra träffar är diskussioner om ordet. Träffarna på färraste på Google verkar nästan uteslutande vara från diskussionforum, bloggar eller liknande, så det verkar inte vara ett ord som används i mer formella texter.

Publicerad 10. 12. 2019 - 06:00. Uppdaterad 10. 2019 - 06:25 Jag uppmanade nyligen en skribent att använda ordet färst. Även om skribenten gärna ändrade minst till färst och gladde sig över ett nytt ord i sitt ordförråd, byttes ordet ut någonstans på vägen innan texten nådde läsarna. Några dagar senare läste jag en diskussion om ordet färst i sociala medier. Många finlandssvenskar i diskussionsgruppen sa sig aldrig ha stött på färst och tyckte det lät konstigt. Även i Sverige gav en rubrik med ordet färst upphov till starka reaktioner för några år sedan. I dag är ordet inte längre lika ovanligt i sverigesvenska texter. Däremot tar vi i Finland lite längre tid på oss innan vi börjar använda en nymodighet, och detsamma verkar gälla för färst. En besvärande lucka har fyllts Behövs ordet färst? När vi jämför mängder talar vi om lite, mindre och minst. När vi jämför antal talar vi om få, färre och … Ja, tidigare fick vi lära oss att få inte har någon motsvarighet till minst. I grammatikboken Svenska Akademiens språklära av Tor G. Hultman (2003) står det att få borde ha superlativformen färst men att den inte används i modern svenska.

Även i medierna kan det vara bra att göra den här skillnaden. Färst har blivit vanligare i skrivna texter, men det är fortfarande ett rätt ovanligt ord. Den som tycker att färst är ett behändigt ord som bör spridas får med gott samvete och omdöme använda det. De andra får hålla till godo med uttryck som "det minsta antalet" och vänja sig vid att andra använder "färst". När det gäller antalet julklappar är det knappast så värst tokigt att vara den i familjen som får färst. Kanske någon mer behövande får en gåva i stället. Språkkolumnen skrivs av språkvårdarna vid Svensk presstjänst. Den publiceras på och i de finlandssvenska dagstidningarna.

3h 16m • 14 september 2020 • Tillgängligt: I 7 dagar till Nyhetsmorgon 13 september GW ger sin syn på Peter Madsens erkännande av mordet på Kim Wall. Människors ökade oro diskuteras och Emilia de Poret berättar om höstens fem hetaste modetrender. Det blir även liveframträdande i studion från den tidigare gatumusikern Marlene Oak. 2h 45m • 13 september 2020 • Tillgängligt: I 6 dagar till Nyhetsmorgon 12 september Bränderna i USA fortsätter att skapa förödelse – en halv miljon evakueras. Vi möter designern Lars Wallin som släpper en biografi om sin uppväxt och så bjuds det på inredningstips till hallen. Dessutom berättar Leif "Loket" Olsson om sin tid i rutan. 2h 47m • 12 september 2020 • Tillgängligt: I 5 dagar till Nyhetsmorgon 11 september Ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj har vaknat – uppges kunna tala. Utrikesminister Ann Linde (S) gästar studion gällande situationen i Belarus och nyhetspanelen diskuterar veckans stora händelser. Dessutom bjuder Tommy Myllymäki på långkok. 3h 13m • 11 september 2020 • Tillgängligt: I 4 dagar till Nyhetsmorgon 10 september Grekiskt flyktingläger i lågor – 13 000 asylsökande i akut behov av hjälp.

  1. Valutaomvandlare zloty sek
  2. Vad är nyckeltal
  3. Fillers usa risker
hur-avslutar-man-facebook

Axel Bil O Maskin, 2024