Axel Bil O Maskin

Flygvapnets Dag 2018

  1. Flygvapnets dag 2012.html

– Hade man kunnat undvika att folk fastnade i trafiken hade det varit en optimal flygdag, menar Mats Gyllander. När arrangörerna blev medvetna om de trafikproblem som fanns, beslutade man att skjuta på starten av flygprogrammet med en halvtimme. Dessutom förlängdes programmet i slutet av dagen. – Vi skulle ha avslutat 15. 30 men vi förlängde till strax efter 18. Så vi försökte på det sättet att tillmötesgå den uppstådda situationen på bästa sätt, säger Mats Gyllander. Många valde att ta cykeln till Ärna. Foto: Daniel Legue/SVT "Kommer att växa ännu mer" Flygdagen arrangeras av Försvarsmakten varje år och cirkulerar mellan de olika flygflottiljerna i Sverige. Men eftersom F16 lades ner 2003 har den inte arrangerats i Uppsala sedan 2001. – Vi är jätteglada att vi fick komma med på listan över att arrangera flygdagar igen, säger Mats Gyllander. Så det kommer inte dröja 17 år till nästa gång? – Det hoppas vi verkligen inte. Mälardalen är ett enormt upptagningsområde. Det är lika bra att bereda på att det här kommer att växa ännu mer.

Flygvapnets dag 2012.html

– Vi kommer ändå ha plan i luften, men i stället för uppvisningar på hög höjd så flyger planen lägre. Det blir inte lika spektakulärt, så det är klart vi hoppas på bra väder, säger Olle Torblatt. Uppsalaborna rekommenderas att ta cykeln eller någon av de 15 bussar som kommer köra i skytteltrafik mellan staden och Ärna. Detta då det beräknas komma 30 000 bilar till evenemanget.

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

På onsdagen bjöd man på ett smakprov på vad besökarna kan förvänta sig under flygdagen i slutet av sommaren. 120 000 besökare tror man kommer till evenemanget, som anordnas för att locka nya och framtida rekryter till Försvarsmakten i allmänhet och Flygvapnet i synnerhet. – Enligt Destination Uppsalas beräkningar kommer det här bli det största endagsevenemanget i Sverige i år, och den största flygdagen i svensk historia. Även om den preliminära siffran ligger på 120 000 så har tidigare flygdagar blivit större än man först trott, hävdar Olle Torblatt, projektledare för Flygdagen, när vi pratar med honom på flygfältet. En av huvudattraktionerna är Team 60, en grupp som vid sidan av sina karriärer som flyglärare i Försvaret gör uppvisningar i olika formationer. Trots att det bara är tre meter mellan flygplanen när de är i luften görs loopar och andra tricks parallellt med varandra. Hur klarar man det utan olyckor? – Det vi gör bygger på att vi alltid kör samma program. Alla våra piloter vet exakt vad de ska göra och när de ska göra det, säger Magnus Bragvad, teamledare för gruppen.

Det är 17 år sedan en flygdag arrangerades i Uppsala. Foto: Erik Leijonhufvud/SVT Uppdaterad 26 augusti 2018 Publicerad 26 augusti 2018 Uppskattningsvis kom mellan 140 000 och 150 000 besökare till Ärna flygfält under lördagen. Det stora antalet tillresande orsakade många proppar i trafiken. – Jag tycker att det var en nästintill komplett flygdag. Den innehöll en enorm bredd både på marken och framför allt flyguppvisningarna, säger Mats Gyllander som är kommunikationschef på Luftstridsskolan. Major Mats Gyllander är kommunikationschef på Luftstridsskolan i Uppsala. Foto: Peter Liander/Försvarsmakten När polisen tillsammans med försvarsmakten dagen efter uppskattade antalet besökare, kom man fram till att mellan 140 000 och 150 000 personer tog sig till Ärna flygfält under lördagen. – Det är svenskt rekord för en flygdag, säger Mats Gyllander. Långa bilköer Det enda smolket i bägaren var det trafikkaos som uppstod med långa bilköer både på stora vägar och i stan. Dessutom skedde en olycka på järnvägsspåret i höjd med Kungsängsleden, vilket satte stopp för tågtrafiken mellan Stockholm och Uppsala i cirka en timme.

Dagen till ära presenterade Blekinge Flygflottilj en specialmålad JAS 39 Gripen. Varje år arrangerar flygvapnet en stor flygdag i Sverige. 2019 var den förlagd till F17 i Kallinge, strax utanför Ronneby i Blekinge. Jag gjorde min värnplikt i flygvapnet och besökte även ett antal flygdagar under 90-talet. Intresset finns fortfarande kvar, men av olika anledningar har jag inte haft tillfälle att besöka en större flygdag på väldigt många år. Men i söndags var det alltså dags. Jag steg upp redan klockan sex på morgonen och körde raskt upp till Blekinge. Att det skulle komma mycket folk hade jag räknat med, officiellt var publiksiffran 31 000. Med förutsättningar som knappast är gjorda för denna stora publiktillströmning var jag ändå imponerad över hur välorganiserat allt var. Jag var inställd på att köa och med facit i hand blev det inte alls lika illa som jag hade befarat. Väl på plats hittade jag en bra position i närheten av inhägnaden som var reserverad för så kallade spotters. Sedan var det bara att plocka fram kameran och börja skjuta.

Förutom Team 60:s flygning kan besökarna räkna med att få se fler uppvisningar. Enligt arrangörerna blir det flygningar av både klassiska svenska plan, som Viggen och Tunnan, och gäster från utlandet, till exempel ett danskt F16-plan och en Super Puma från Schweiz. Dessutom visar man upp ett stridsscenario med både plan och flygbasjägare. Säkerheten är i fokus för arrangörerna, och man har jobbat i över ett år tillsammans med bland andra kommunen och regionen för att göra evenemanget tryggt. Det handlar främst om publikens säkerhet. Enligt Olle Torblatt är piloterna "sådana proffs" att han som arrangör inte behöver oroa sig särskilt mycket. När det kommer till publiksäkerhet menar han att det förvisso är ett väldigt stort arbete, men att det förenklas av publiken själva. – Det är en fantastiskt fin publik som kommer på sådana här arrangemang. När vi anordnade flygdagen i Uppsala senast, 2001, anmäldes det inte en enda stöld, säger han. Ni tror att det kommer 120 000 besökare, men vad händer om det blir dåligt väder?

Gillar ni det är det bar att gå in och besöka den regelbundet. I annat fall vänta en vecka eller så för fler bilder på djur och natur. 50-talets jaktflygplan J34 Hawker Hunter och J29 Tunnan. Du är kanske även intresserad av: > AJS Viggen under flygdagen i Kallinge > F/A-18 Hornet från Schweizer Luftwaffe > SAAB SK 60 solo display

  • Bh storlek i
  • Flytta ihop med bonusbarn restaurant
  • Hur blir man av med sniglar i trädgården? | Bäst i Hemmet
  • Kristdemokraterna grafisk profil
  • Flygvapnets stora flygdag på F17 i Kallinge | Bildbloggen
  • Hus till salu - Vimmerby kommun - Hemnet
  • Flygvapnets dag 2018
  • Flygvapnets dag 2010 relatif
  • Janne Vängman
  • Pokemon målarbilder att skriva ut online
  • Kbt utbildning jönköping
  • Flygvapnets dag 2012 relatif

Jag tog det första flygplanet vid 11. 30 och sedan var det full action i såväl luftrummet som på landningsbanan de närmaste tre timmarna. I slutet av dagen fick jag nästan dra ner lite på takten för att inte fylla minneskortet helt. Dagen bjöd primärt på uppvisningar med JAS 39 Gripen, flygplanstypen som till vardags är stationerad med två divisioner på Kallinge, samt en presentation av helikopterflottiljens verksamhet. Därutöver gav två F18 Hornet-plan från såväl Finlands som Schweiz flygvapen på riktigt spektakulära shower. En femgrupp SAAB och en stor portion flyghistoria. AJS 37 Viggen, J35 Draken, SK60, J29 Tunnan och JAS 39 Gripen. För mig ligger de flygplan som opereras av Swedish Air Force Historic Flight (SwAFHF) lite extra varmt om hjärtat. På plats och i luften fanns bland annat 35 Draken, 37 Viggen, 32 Lansen, 29 Tunnan, en gammal B17 och flera andra intressanta historiska flygplan. Att summera en dag som denna i bara en bloggpost låter sig knappast göras. Så den närmaste veckan tänkte helt enkelt ha ett flygtema här på bloggen.

  1. Type racer svenska randyrun svenska
  2. Världens sötaste hund
vädret-i-upplands-väsby

Axel Bil O Maskin, 2024